Його та тих, хто знаходиться на його борту, видно здалеку. Він зависнув у повітрі неподалік значної транспортної розв’язки і вночі приваблює своїми вогнями. Дивовижним чином, ще до свого відкриття, цей заклад вже отримав силу-силенну прихильників і якщо ви полюбляєте здорові та корисні, свіжі та вишукані наїдки та є активним користувачем Facebook, то напевно вже знаєте, що мова йде про новий гастробар «Батискаф», що розташований за адресою Коцюбинського, 43.
Коли сидиш всередині і дивишся крізь прозорі стіни на знайомий проспект, здається трамваї мов величезні риби пропливають, звиваючись там, внизу, а люди зграйками поспішають у своїх передноворічних справах. Стіни-вікна, підлога-палуба, штурвал та навіть рубка присутні в інтер’єрі, і все це створює повну ілюзію перебування у дивному батискафі. Вперед на дослідження океану неймовірних смаків!
Що ж там на борту у цього «судна»? Дружня та привітна команда, харизматичний капітан-кухар, приманливий штурвал та простора кают-компанія, де щиро раді кожному! Щойно потрапляєш всередину, як тебе зустрічає добра усмішка бороданя Хема, людини, що все життя була закохана у море. Ернеста Хемінгуея цікавили люди і море, засновників «Батискафа» цікавлять люди і морепродукти. І ці «суднобудівники» насправді вже давно знайомі мешканцям нашого міста як пристрасні фелофіли і кавомани – це вони навчили вінничан пити вишукану каву у дружній атмосфері вже культової кав’ярні «Чорна кицька, білий кіт». Тепер обіцяють ще й нагодувати зі смаком!
Шеф-кухар "Батискафу" Резо Теймуразов
В чому особливість «Батискафу»? Їх девіз – свіжість! Їх правило – ставитись до гостей як до друзів. Про особливості щойно оголошеного меню запитуємо керуючого закладом Юрія Абашкіна. «У Вінниці я бачу одразу кілька ніш у сфері громадського харчування, які, на мій погляд, залишались до цієї пори не зайнятими. І тут є й особистий інтерес, адже і Валерій (власник закладу – Валерій Сиверчук), і я, ми чудово розуміємось на їжі, але от на власний смак не знаходили місця. Я не хочу заходити у заклад громадського харчування з концепцією «коньяк-шашлик-гуляємо-відпочиваємо-банкет» і таке подібне. Я хочу затишне місце, де ненав’язливо звучить класна музика. А стосовно їжі, то у нас величезний брак закладів де звертають увагу на якість продуктів, спосіб їх приготування та й на саме меню. От я вже давно вегетаріанець, тож у Вінниці я можу замовити у стандартному закладі хіба що рис, або картоплю-фрі та більше майже й нічого. Візьмемо хоча б українську кухню – її зазвичай позиціонують як багато жирного, побільше шкварок і сала. Але ж не вся українська кухня така…»
Офіціант та Валерій Сиверчук
Керуючий Юрій Абашкін
«А ще є незайнята ніша морепродуктів і легкої, корисної їжі, типу салатів, - продовжує Юрій. «І щоб все це було свіже! Так, з цим складно працювати і зараз ми поки лише пробуємо і набиваємо гулі, адже поставки устриць і мідій та всього подібного це не просто. Все приїжджає живе і має зберігатись дуже обмежену кількість часу. А ще ж треба все це вміти класно готувати!»
У «Батискафі» є одна чудова особливість. Вся кухня повністю відкрита очам відвідувачів. Тут можна слідкувати за тим, як вправні руки шефа Резо Теймуразова готують ваше замовлення. «Всі зараз переживають за свіжість та якість продуктів. І от мені хотілось створити заклад «як для себе», щоб бути впевненим в якості страв. Саме тому у нас відкрита кухня. Тут кожен може подивитись і особисто проконтролювати як і з чого готують страви, а також поспілкуватись з нашим чудовим шефом! Ви можете все замовити на ваш власний смак!», - говорить пан Юрій.
Заклад розпочне свою роботу зі скороченим меню, яке вже кілька днів тестувалось друзями засновників «Батискафу»: «Ми звичайно хочемо багато чого вмістити у меню, але наш шеф зараз нас трохи осаджує, бо поки не так багато технічних можливостей. Але ми прагнемо подати поки потроху і вегетаріанської кухні, і української, і салатів, і морепродуктів: всього і різноманітного на пробу. Це така обкатка, яка згодиться можливо і для наступного нашого закладу, адже у нас є великі плани зокрема на відродження подільської кухні. Це зараз викликає все більший інтерес», - розкривають плани на майбутнє Юрій та Валерій.
Чи можна вмістити все на такій невеличкій кухні і в закладі з десятком столиків? «Можливо у нас не так багато місця, але ж якісний продукт і ставлення до клієнтів, як до друзів та гостей, що завітали до тебе додому має то компенсувати. Весь наш персонал ставиться до своєї роботи, не просто як до роботи, адже справді люблять займатись своєю справою. Наші бариста, офіціанти, і наш шеф, всі ми найбільше прагнемо вивести Вінницю на достойний рівень в плані закладів громадського харчування!», - декларує управляючий ресторану.
Про свою публіку «Батискаф» говорить так: «Ми хочемо тут бачити людей не те щоб тих, що рахують спожиті калорії, але тих, кому не все одно що вони їдять, хто хоче споживати їжу якісну і корисну. Так само раді будемо вітати вегетаріанців і веганів – для них ми презентуємо повноцінне меню вже 20 січня! А вже зараз в нашому гастробарі немає страв з телятини, свинини, кролика, ягня або подібних тварин. Виключно тільки пташка. І ще у нас не буде міцного алкоголю пляшками, але буде крафтове пиво, цікаві коктейлі і гарне вино до середземноморської їжі. Нас неможливо буде забронювати на цілий вечір під свою подію, натомість ми завжди раді невеликим компаніям».
Вже сьогодні, 30 грудня, «Батискаф» відкриється для запрошених, а 31-го пропонує зустріти «Новий рік у рибному місці». У перший день року «Батискаф» відпочине, щоб уже з 3-го запропонувати авторське меню від шеф-кухара Резо Теймуразова. З 10-го січня в меню з’являться сніданки, з 20-го окреме вегано-вегетаріанське меню, а з 30-го буде доступне повне меню закладу.
А вже 13-14 січня «Батискаф» візьме участь у фестивалі стріт-фуда в міському парку та в закритті головної новорічної ялинки міста. Будуть ще й майстер-класи від шеф-кухаря з приготування «Хачапурі» та «Курча по-чекмерськи», які входять в авторське меню Резо.
У лютому «батискафери» відкриють делікатес-маркет у підвальному поверсі, де можна буде придбати все те, з чого складаються страви гастробару, а ще презентують дитяче меню. У середині квітня вже планується відкрити літній майданчик на 3-му поверсі! І на все це запрошені всі ми, вінничани!
До речі, до 15 січня у «Батискафі» діють спеціальні ціни, щоб якомога більше мешканців міста мало змогу познайомитись з концепцією та кухнею гастробару! «Наші ціни на страви «Фалафель», «Хумус», «Дзадзикі», «Форшмак Єрусалимка», «Смореброд Датський», салати «Гетьман», «Табуле», «З Варягів у Греки» та ще на два десятка позицій з меню вам просто не зможуть не сподобатись і ми в цьому впевнені» - декларує «Батискаф» у соцмережі. І є всі підстави їм вірити! Тож, мерщій! Всі на борт! Щоб забронювати столик телефонуйте 0933468688 (адміністратор Міла).