Вінницький інститут домашнього бродіння та примусового настрою імені Олександра Шемета запросив недільного вечора на свято молодого вина у ресторан «Прайм». На тих хто завітав на вечір чекали не лише дегустації, але й тости, пісні, сюрпризи та конкурси.
Взагалі, Божоле нуво (фр. beaujolais nouveau — «нове божоле») — молоде французьке червоне вино, що виробляється з винограду сорту гаме в історичній області Франції Божоле (Бургундія). Воно відрізняється від інших вин тим, що надходить у продаж відразу після закінчення процесу ферментації, через шість тижнів після збору врожаю. Вважається що пити молоде вино нового врожаю можна з 15 листопада і до нового року. Але свято молодого вина святкують не лише у Франції, а скрізь де вино роблять. Але саме 15 листопада відбулось і наше дегустаційне свято молодих вин з погреба майстерного винороба Олександра Шемета.
Вина з погребів, що знаходяться на вінницькій Кореї, були доставлені у ресторан та презентувались по черзі, з розповідями про кожне. «Прайм» забезпечив комфорт та смачні сири у якості закуски, саксофоніст Володимир Колісник музично-ліричний настрій, з тим і почали. У якості аперитиву виступив яблучний сидр. Потім було малино вино (вимкніть Ігоря Ніколаєва!), а за ним – прикол винороба: вино з помідорів. І таке буває! Світло-жовте на колір та злегка фруктове на смак.
Далі пригостили трояндовим і аромат його ніжний та приємний приносив насолоду не меншу, ніж його смакові якості. «Вино вигадали не люди, а сама природа», - коментує Олександр Шемет показуючи фільм про тварин, що наїлись переброджених ягід. Загадкою стало вино шовковичне, тим більш, що подане було як ожинове. Така собі плутанина від майстра.
Вишневе вино було пристрасно солодким, а кизилове на смак, то просто амброзія: ароматна, оригінальна, смачна та корисна. А далі був Віктор Байрак, відомий бард та художник заспівав пісеньку про новорічне олів'є та неймовірну рибалку, що дозволило дегустаторам трішки перепочити.
Скуштувавши сім різних вин, всі відчули себе вже майже сомельє і погодились на конкурс. Три наступних вина потрібно було вгадати. Перше задеклароване як таке, що описане в художній літературі. Так, це «Кульбабове вино» (однойменна повість Рея Бредбері). Друге вгадати було значно важче: солодке, п’янке… То було чорносмородинове. А третьою ягодою була бузина. Ті, хто вгадав отримали цілу пляшку слив’янки. Смачна була!