На Вінниччині, для своєчасного забезпечення підрозділів, задіяних в рамках антитерористичної операції індивідуальними та груповими наборами сухих продуктів, особовий склад частини Центрального управління продовольчого забезпечення Збройних Сил України працює у цілодобовому режимі.
Щодоби для військовослужбовців українського війська тут відвантажується понад 2,5 тисячі індивідуальних та більше 100 групових комплектів наборів сухих продуктів.
За словами командира частини підполковника Олександра Тарасова, за своїми енергетичними, смаковими якостями та асортиментом набори сухих продуктів повністю забезпечують потребу у харчуванні військовослужбовця на добу в умовах обмеженого котлового забезпечення. За складом та калорійністю ці набори випереджають аналогічні зразки пайків армій розвинених країн та відрізняються від пайків, що були у вітчизняному війську ще кілька років тому, адже у 2013 році були удосконалені як за формою, так і за вмістом.
— Нові пайки стали суто національним продуктом високої якості, мають терміни придатності до 2-х років, — зазначив підполковник Олександр Тарасов, — вони малогабаритні, упаковані у полімерні рукави для харчових продуктів. Цей матеріал, до речі, у 2 рази дешевший за пакувальні матеріали попередніх пайків, дозволяє захищати продукти харчування від потрапляння вологи ззовні та зберігає поживні й смакові властивості продуктів зсередини. У пайку є сніданок, обід та вечеря, що дає можливість військовослужбовцю правильно розподілити продукти на добу.
До складу пайка входять: м’ясні та м’ясо-рослинні консерви, галети, чай, кава, цукор, мед — все герметично упаковано. Для підрозділів спеціального призначення додатково включені шоколад чорний, ізюм та ментолові цукерки.
При потребі людини 3500 кілокалорій на добу, індивідуальний набір сухих продуктів становить 4200 кілокалорій.
Варто зазначити, що усі продукти проходять ретельну перевірку. За органолептичними показниками якості харчі перевіряються безпосередньо у військовій частині, а для визначення відповідності фізико-хімічних показників вимогам діючих стандартів України продукти комісіями відбираються та передаються в санітарно-епідеміологічні загони на перевірку.
— Лише після отримання позитивних висновків на відповідність продовольства державним стандартам ми проводимо комплектацію пайків, — наголосив офіцер.