Направлений на те, щоб вивести талановитих шеф-кухарів з закритих кухонь під світло софітів, проект «13 шефів» стартує у нашому місті!
Про це розповіла його кураторка Олена Павлова.
«Коли корисне поєднується з приємним, а пізнавальне зі смачним, коли у колі збираються 13 шефів, як 13 лицарів круглого столу, коли панує атмосфера взаємопідтримки та досягаються неймовірних вершин майстерність та фантазія», – такими були підсумки проекту, що вже третій рік триває у кількох містах України. А розпочав все львівський кухар Андрій Валовий, який вважає, що є три професії у світі, яким не можна навчити, але які дарує Бог серцям, рукам та душам – це священик, лікар і кухар.
Олена Павлова
Презентація проекту у Вінниці
Проект «13 шефів» з успіхом пройшов у Львові, Івано-Франківську і Харкові, а відтепер до нього залучаються ще Тернопіль, Дніпро, Київ, Хмельницький і Вінниця. Метою є розкрити потенціал кухарів і рестораторів, розвивати сучасні кулінарні технології і, зрештою, вивести українську кухню на світовий рівень. Завдання кураторів створити дієву платформу для обміну досвідом і розвитку рестораторів і кухарів, в якій останні матимуть змогу не лише демонструвати, але й постійно підвищувати свій рівень.
Керівники проекту у різних містах та фіналісти минулорічної версії проекту
Їжа, це не лише насичення, це у першу чергу емоції, завдяки емоційній пам’яті ми можемо пригадувати виразні смаки та ті місця, в яких нам було добре. Тож гарний ресторан може стати атракцією міста. Чи не час і нашому місту заявити, що Вінниця – не лише фонтани, але й смачна їжа?! Ще одна мета проекту: знайти ресторани-символи міста, які можна буде рекомендувати гостям, розвиваючи гастрономічний туризм.
До 12 лютого у проект відберуть 10-13 учасників з Вінниці та Хмельницького. Потім відбудеться близько дюжини закритих вечорів, під час яких учасники оцінюватимуть одного з колег. А вінничани матимуть змогу спостерігати за подією завдяки фото та відео-звітам в яких демонструватимуться презентації шефів.
Кожен соло-виступ шеф-кухаря повинен включати презентацію сет-меню з п’яти страв: холодної закуски, гарячої закуски, рибної страви, м’ясної та десерту. Довільною програмою є особливий шоу-майстер-клас. Решта кухарів виставляють колезі оцінки за стобальною системою. А на фінальній гала-вечері проекту (своєрідному кухарському «Оскарі»), що пройде в одному з кращих ресторанів країни, в кінці року, буде названо кращих у шістьох номінаціях.
На кожну з званих вечерь планують запрошувати зіркового гостя, серед яких будуть засновник «Клубу Галицької Кухні» Всеволод Поліщук, легендарний шеф Олександр Якутов, телеведучий та автор книги «Смачна країна» Костянтин Грубич, тощо.
Оцінюватимуться, насамперед, вміння використовувати нові технології у приготуванні страв, використання сезонних і локальних продуктів нашого регіону, вишуканість та оригінальність подачі страв, підбір напоїв, уміння створити легенду про кожен з наїдків. Подібні вечері проходитимуть раз на місяць.
Кухар "Канапе" Віталій Будзінський та кухар "Мармаріс" Борис Сиченко
ВІнницька рестораторка та ресторатори з Хмельницького
Вже відомо, що з Хмельницького братимуть участь з ресторації «Шпігель» і «Південна брама» (їх представляли ресторатори Артем Блаута та Володимир Діль). З Вінниці зголосились Борис Сиченко («Мармаріс») та Віталій Будзінський («Канапе»), також готові продемонструвати свої таланти кухарі ресторанів «Старий замок», «Батерфляй» і «Батискаф» (шеф-кухар Резо Теймуразов). Чекаємо на решту учасників та дату першої показової вечері. Смакуймо життя!