Нині триває грибний сезон, а разом із збором дикорослих грибів з’являється ризик отруєння ними. За словами головного санітарного лікаря Вінниці Олександра Сорочана, на сьогоднішній день у місті не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами. Але це лише початок сезону, тому не варто втрачати пильності та прискіпливо ставитись до якості цього досить специфічного продукту харчування. Адже в 2013 рік у Вінниці лікарі надавали допомогу 32 людям, які отруїлись грибами.

«В основному всі отруєння пов\'язані з помилковим збором грибів та недотриманням технології приготування страв, – каже Олександр Сорочан. – Підвищує ризик отруєнь й реалізація грибів у невстановлених для цього місцях. У тому числі, консервованих та маринованих або сушених грибів домашнього виготовлення, які не пройшли належної санітарно-ветеринарної експертизи, вже приготовані страви знижують можливість розпізнання їстівних грибів від отруйних».

Щоб не допустити отруєнь, фахівці органів держсанепіднагляду, ветеринарної медицини, внутрішніх справ, медичних установ реалізують профілактичні заходи. Серед іншого, посилено контролюють продаж грибів на ринках міста, слідкують за недопущенням торгівлі цими продуктами у невстановлених місцях, що означає – без належної перевірки їх якості. У квітні цього року була проведена роз’яснювальна робота з працівниками ринків міста. А адміністраціям закладів громадського харчування поставлено завдання посилити контроль за якістю страв, аби не допускати гострих кишкових захворювань. Використання дикорослих грибів взагалі заборонено в місцях громадського харчування.

Олександр Сорочан наголошує, що купувати гриби необхідно тільки на офіційних ринках і обов’язково вимагати у продавця ветеринарне свідоцтво. А у разі отруєння грибами слід негайно звертатись до медичних установ – своєчасна діагностика та лікування допоможе уникнути летальних наслідків і ускладнень.

Для довідки

Щоб не отруїтися дикорослими грибами потрібно дотримуватись кілька простих правил.

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов\'язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

– навіть при полегшенні стану обов\'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;

– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.



Переглядів: 3537
Поширень: 0