В літню пору року дуже легко отримати неприємний "сюрприз" у вигляді кишкових інфекцій. Інфекції кишківника можуть бути викликані як вжиттям неякісних продуктів, недоготованої їжі, вживанням продуктів, в яких вийшов термін придатності, немитими фруктами-ягодами, так і звичайним нехтуванням правил особистої гігієни. І, хоча правила знайомі усім з дитинства, слід не забувати, що навітьелементарні правила дозволять знизити ризик провести літню відпустку на лікарняном ліжку.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

Слід також пам'ятати, що своєчасне виявлення захворювання дозволить позбутися доволі серйозних наслідків кишкових інфекцій. Зокрема, якщо у вас :

  • підвищення температури тіла,
  • головний біль,
  • інтоксикація,
  • блювання, рідкі випорожнення,
  • біль у животі,
  • висипання на шкірі тощо

слід обов'язково звертатися за медичною допомогою.

Будьте здорові!



Переглядів: 3021
Поширень: 0