Щоб убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь, купуючи лісові гриби на ринку, потрібно вимагати від продавців ветеринарне свідоцтво. А від придбання цього продукту поза межами ринків взагалі потрібно відмовитись. За даними управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області протягом 2017 року у Вінниці по місту не зареєстровано випадків отруєння дикорослими грибами.

У минулому році у місті Вінниці було зареєстровано 3 випадки отруєння грибами, з кількістю 4 потерпілих, смертельних випадків не було. За поточний період 2017 року по місту не зареєстровано випадків отруєння дикорослими грибами, по області постраждало 3 особи, летальних випадків не було. В основному всі отруєння пов'язані з помилковим збором грибів та недотримання технології приготування страв. Потерпілі збирали гриби на присадибних ділянках, в лісах, лісосмугах.

Також підвищується ризик отруєння при купівлі цих продуктів у невстановлених для цього місцях. Це стосується й консервованих та маринованих, або сушених грибів домашнього виготовлення, які не пройшли належної санітарно-ветеринарної експертизи. Тим більше, що вже приготовані страви знижують можливість розпізнання їстівних грибів від отруйних.

Для того, щоб не допустити отруєнь, фахівці органів Держпродспоживслужби, ветеринарної медицини, медичних установ та інших структур проводять профілактичні заходи. Посилено контролюють продаж грибів на ринках міста, слідкують за недопущенням торгівлі цими продуктами у невстановлених місцях, адже в такому випадку не було належної перевірки їх якості. З працівниками ринків проводиться роз’яснювальна робота.

Купувати гриби потрібно тільки на офіційних ринках, при чому обов’язково вимагати у продавця ветеринарне свідоцтво. А якщо людина отруїлася грибами, потрібно негайно звертатись до медичних установ. Адже своєчасна діагностика та лікування допоможуть уникнути ускладнень та летальних наслідків.

Для довідки

Щоб не отруїтися дикорослими грибами потрібно дотримуватись кілька простих правил.

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в грибі, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
  • навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.



Переглядів: 3191
Поширень: 0