Провідні українські експерти й експертки сфери гостинності діляться своїм досвідом з вінницькими рестораторами та готельєрами, щоб підвищити конкурентоспроможність бізнесу і туристичних сервісів у місті Вінниці. 6 серпня вінницькі ресторатори та готельєри у відкритому форматі зібралися, щоб обговорити, як вивести сервіс на новий якісний рівень; як створити атмосферу, в яку хочеться повертатися; як організувати кухню, яку рекомендують друзям; як зібрати навколо себе команду професіоналів; як просувати власний заклад через сучасні маркетингові канали.
Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний зауважив, що сфера гостинності – це один з ключових напрямків туризму, який є перспективною галуззю економіки та креативних індустрій і входить до п’ятірки пріоритетів діяльності міської ради у розвитку МСП та залученні інвестицій.
«Сфера гостинності (готелі, ресторани, кав’ярні) є одним з найбільш динамічних сегментів економіки у Вінниці. Цьогоріч ми переживаємо нелегкі часи. Пандемія і карантин внесли значні корективи у життя всієї планети, а у сферу гостинності чи не найбільше. Втрати туристичного бізнесу у другому кварталі сягнули в середньому 80%, і вихід з кризи можливий лише поступово. Висловлюю вам свою повагу за те, що відстояли і продовжуєте відстоювати свій бізнес. Хочу наголосити, що ви завжди можете розраховувати на підтримку команди Вінницької міської ради і особисто міського голови Сергія Моргунова. З самого початку карантину ми постійно комунікуємо з підприємцями, дослуховувалися до їхніх побажань під час розробки програми “Вінничани важливі” та рішень міської комісії з надзвичайних ситуацій, - сказав Андрій Очеретний.
Бізнес-інтенсив HoReCa.ReStart організовує Центр інформаційної підтримки бізнесу м. Вінниця, заснований на базі Вінницького Клубу Ділових Людей в рамках проекту «ЄБРР: консультації для малого бізнесу в Україні» у рамках ініціативи #EU4Business Європейського Союзу та за підтримки Вінницької міської ради.
«Проведення HoReCa.ReStart у Вінниці вже стало чудовою традицією. З року в рік ми збираємося, щоб розвиватися, щоб підсилювати свій бізнес. Нам не потрібно їхати в інші міста, в інші країни, ми можемо почути найкрутіших спікерів тут у нашому місті, дізнаватися від них інсайти, успішні кейси та дієві технології для роботи», - розповіла організаторка бізнес-інтенсиву HoReCa.ReStart, президентка Вінницького Клубу Ділових Людей Надія Лисецька.
Програма бізнес-інтенсиву HoReCa.ReStart стартувала з панельної дискусії «Розвиватися Не можливо Здатися – де крапка в HoReCa?», у якій взяли участь успішні представники галузі в Україні, в тому числі етнографка, дослідниця подільської кухні Олена Павлова. Вона розповіла, що карантин був можливістю консолідувати зусилля і додала, що у 2021 році буде відкритий соціальний ресторан Подільської кухні «Коцюбинський 220», в якому працюватимуть більше 50% людей з інвалідністю.
«У нас з‘явився час на спілкування між собою та обмін досвідом, у нас з‘явився час дізнатися щось нове, у вільному доступі з‘явилося дуже багато надзвичайно цінної інформації. За цей час було безліч онлайн майстер-класів, конференцій, навчань. Це все дозволило нам отримати масу досвіду, будучи на місці і не витрачаючи кошти. Усі ці речі зробили ефект прориву, який ми зараз тільки закладаємо, а в наступному році в повній мірі це відчуємо», - наголосила Олена Павлова.
Співвласник ресторану української кухні «U» All about you», бренд-шеф мережі ресторанів G-Group, засновник Асоціації Шеф Кухарів Півдня України, суддя Національної ресторанної премії «СОЛЬ» Віктор Тітов наголосив на дуже важливій умові для того, щоб пережити кризу: любити те, що ти робиш, і місто, в якому живеш.
«Я багато подорожую по свій Україні і з упевненістю можу сказати: кожне місто унікальне, і Вінниця в тому числі. Мені дуже вона подобається, я б з радістю приїхав ще раз сюди. Наш бізнес залежить від того, наскільки ми самі себе будемо любити», - зауважив Віктор Тітов.
Також учасники та учасниці заходу мали можливість дізнатися про тренди в бізнес-моделях ресторанів, фудхоллів, F&B готелів і торгівельних центрів від власниці міжнародного освітнього проекту для рестораторів та поварів Food and Success Юлії Чеснокової та про емоційний сервіс від експертки з продажу і сервісу Оксани Марусич.
Завершиться захід розмовою з Євгеном Клопотенком про те, що потрібно ресторану, аби бути успішним в часи коронакризи.