Метеорний потік Персеїди: коли і як побачити унікальний зорепад

Персеїди — один з найшвидших і найяскравіших метеорних потоків, який можна спостерігати з Землі. Найбільш захоплююче астрономічне явище року — метеорний потік Персеїди — досягне свого піка 11-13 серпня. Це видовищне явище можна спостерігати вночі, з півночі до самого світанку.

Про це пише ТСН.

Потік Персеїди також є одним з найтриваліших астрономічних явищ: перші метеори можна було побачити ще в липні, а зорепад триватиме майже до кінця серпня. Під час пікових годин можна спостерігати до сотні падаючих зірок за годину.

Зорепад Персеїд видимий неозброєним оком у будь-якій точці планети, але небо повинно бути ясним.

Звідки береться метеорний потік Персеїди

Цей потік виникає з уламків комети Свіфта-Туттля, яка прилетіла з сузір'я Персея, від чого і отримала свою назву.

Метеори виглядають як яскраві "зірки", що швидко з'являються на небі, коли Земля проходить крізь потік уламків комет або астероїдів. Це космічне сміття згорає в атмосфері нашої планети.

За словами старшого астронома Королівської обсерваторії в Гринвічі доктора Грегорі Брауна, Персеїди є одним із найшвидших метеорних потоків.

"Вони рухаються зі швидкістю до 60 км на секунду, але розміром вони приблизно з цятки фарби або піщинки, що падають в атмосферу. Хоча вони створюють досить блискуче світлове шоу, у них немає жодного шансу вдаритися об землю. І навіть якби вони впали, вони настільки крихітні, що не завдадуть жодної шкоди", – пояснив науковець.

Як найкраще спостерігати за зорепадом

Астрономи радять присвятити спостереженням не менше пів години, а краще більше часу. Ідеальним місцем для спостереження є відкрита місцевість з широким оглядом неба, подалі від штучного освітлення.

"Дивіться на якомога більшу частину неба та почекайте, дайте своїм очам звикнути до темряви. І зрештою, якщо вам пощастить і небо буде ясним, протягом години або близько того ви маєте побачити принаймні кілька метеорів", – порадив доктор Браун.



Переглядів: 400
Поширень: 0