Яке сьогодні свято в Україні та світі: церковне свято, народні традиції, заборони та іменини

Сьогодні, 16 серпня, в Україні і світі святкують День повітряних зміїв, а віряни відзначають Перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа. У народі - Горіховий Спас.

Яке сьогодні, 16 серпня, свято

  • Перенесення нерукотворного образу Господа нашого Ісуса Христа з Едесси до Константинополя (церковне свято за новим стилем);
  • День пам'яті преподобних Ісаакія сповідника, Далмата і Фавста (церковне свято за старим стилем);
  • Всесвітній день повітряних зміїв;
  • День чоловічої краси.

Народні прикмети на 16 серпня

У народному календарі 16 серпня - свято Горіховий Спас, Хлібний Спас, Спас на полотні. Традиційно в цей час починається збір горіхів і закінчується збирання хліба. Народне свято 16 серпня також відоме як Антон-вихровей, Ісаакій-малинник. Також цього дня зазвичай дивились на погоду, адже за прикметами дня можна дізнатися, якими будуть осінь і зима:

  • якщо журавлі вже відлетіли - на Покрову буде мороз, а якщо ще можна побачити журавлів у полі - то зима буде пізньою;
  • якщо великий урожай горіхів - до врожаю жита наступного року;
  • якщо вода у водоймах спокійна - осінь буде тиха, а зима - без хуртовин.

Народні заборони на 16 серпня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, злості, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Заборонено ображати будь-кого, не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Заборони на роботу в цей день немає - навпаки, на Горіховий Спас не можна лінуватися, оскільки це час збору врожаю і пора заготовок.

Прикмети на 16 серпня

Оскільки до Третього Спасу дозрівають горіхи, овочі, фрукти і зернові, то ці природні дари освячують у храмах. Це свого роду подяка Господу за те, що він допоміг виростити, і прохання, щоб усе пішло на користь.

Традиційно печуть коровай із нового врожаю, які освячують у церкві й обов'язково ставлять на святковий стіл. Також готують випічку з горіхами та фруктами - пиріжки, булочки, пряники, а свіжоспечений хліб роздають малозабезпеченим. На столі на третій Спас має бути багато різноманітних страв, кожну намагаються скуштувати - щоб наступний рік був урожайним і радісним.

Хто сьогодні святкує День Ангела

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Олександр, Яків, Анна.

За старим стилем іменини святкує: Антон, В'ячеслав, Іван, Микола.

Джерело: УНІАН, ТСН.



Переглядів: 372
Поширень: 0