Чому сьогодні не можна зашторювати вікна: все про цей день

Сьогодні, 10 вересня, Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Віряни вшановують пам'ять святих мучениць Минодори, Митродори і Німфодори.

10 вересня 2024 року — 930-й день війни в Україні.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

  • Міжнародний день гінекологічного здоров'я.
  • Всесвітній день запобігання самогубствам. 
  • День обміну ідеями.
  • Міжнародний день макіяжу. 

Народні прикмети на 10 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на горобині мало ягід — чекайте на суху осінь;
  • сонячний день — до кінця місяця буде негода;
  • дощить — до дуже теплої погоди;
  • багато ягід на горобині — до дощової осені і морозної зими.

Цього дня селяни традиційно збирали горобину, тому що ягоди в цей період вважалися найбільш лікувальними. Потім її сушили, готували з неї варення або робили настоянки.

Заборони на 10 вересня

Сьогодні, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, осуду, заздрості, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня не радять сьогодні залишати безлад у домі та зашторювати вікна — вважається, що в цей час сонце має особливу силу. Не варто згадувати старі образи, сумувати.

Що можна робити 10 вересня

У молитвах до святителів Петра і Павла просять про вдалу і спокійну зиму, щоб добре перезимувати і дочекатися приходу весни.

У народі цього дня традиційно збирали горобину - її сушили, готували варення, робили корисні настоянки. З давніх часів горобину шанували як рослину, що має захисні та цілющі властивості. Горобинове дерево намагалися обов'язково посадити біля будинку. Грона горобини, залишені на столі або на підвіконні цього дня, принесуть у дім щастя. Також гілочку горобини можна підвісити над вхідними дверима - для захисту від недобрих людей.

Хто сьогодні святкує День Ангела

Сьогодні іменини святкують Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

Талісманом людини, народженої 10 вересня, є жадеїт. З давніх часів з цього каменю виготовляли різні вироби. Здавна вірили, що жадеїт здатний вилікувати хвороби нирок, допомагає стабілізувати кров'яний тиск.

Джерело: ТСН, УНІАН



Переглядів: 222
Поширень: 0