У Вінниці обговорили спадщину Михайла Коцюбинського та майбутнє літературних музеїв

У Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського відбувся музейний форум «Коцюбинський160».

Учасниками заходу стали музейники, науковці, діячі галузі культури. Форум включав низку цікавих виступів, присвячених постаті Сонцелюба та його впливу на українську літературу. 

У другому блоці події обговорювали удосконалення експозиції літературно-меморіальних музеїв, включно з музеєм М. Коцюбинського, залучаючи до дискусій фахівців із різних куточків України. 

Директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук, зокрема, подякував ЗСУ за можливість творити та робити свою справу, адже таким чином наша держава демонструє свою силу та незламність у час війни.

«Завдяки музейному форуму «Коцюбинський160» розкриття постаті Михайла Коцюбинського відбувається з різних ракурсів. Ми дізнаємось багато нових речей, цікавих фактів про його особистість, які увійдуть в історію. Для Вінниці Коцюбинський являється брендом, він є нашим сьогоденням та нашим майбутнім. Зауважу, що завершиться «Рік Коцюбинського», але теми, які були порушені не лише на форумі будуть поряд із нами, додаючи все більше цікавинок та ексклюзивних матеріалів. І ми впевнені, що наші діти, наші нащадки обов’язково пам’ятатимуть та знатимуть про наших видатних вінничан, тим паче, що про Коцюбинського знають поза межами України», – підкреслив Максим Філанчук.

А директорка музею Михайла Коцюбинського Лариса Кравченко акцентувала на ключових завданнях форуму.

«Ми обговорили питання щодо усвідомлення важливості формування нових музейних наративів, аналіз досвіду музеїв, які вже працюють над реекспозицією їхніх комплексів, а також зміцнення взаємодопомоги серед музейних інституцій по всій Україні. Окремо порушували питання об'єднання зусиль для створення сильного туристичного потенціалу музеїв», – підкреслила Лариса Кравченко.

Зокрема подія була розділена на два основні блоки. Один із них був присвячений обговоренню постаті Михайла Коцюбинського за участі науковців та літературознавців, а інший – діяльності літературно-меморіальних музеїв, де виступали досвідчені музейні менеджери, які ділилися своїм досвідом та перспективами розвитку музейної справи в сучасних умовах.

Джерело: ВМР



Переглядів: 204
Поширень: 0