У Вінниці представили екологічний маршрут «Стежка Коцюбинського»

У Вінниці створили й представили екологічний маршрут під назвою «Стежка Коцюбинського». Це прогулянковий маршрут завдовжки близько 6 кілометрів, що проходить через Сабарівський ліс: від території SUN до каменя Коцюбинського.

Про це інформує Вінницька міська рада. 

Цей екомаршрут розробили в рамках циклу ювілейних подій «2024. Рік Коцюбинського» та проєкту «Літня екологічна школа». На ньому можна буде не лише насолодитися шелестом могутнього лісу і життєдайною силою Південного Бугу, а й також почерпнути натхнення в місцях, які зачаровували самого Михайла Коцюбинського майже 150 років тому. Адже, за легендою, саме у Сабарові, далеко за межами гамірного міста, письменник найбільше любив писати свої ранні тексти.

«“Стежка Коцюбинського” – це перший офіційний промаркований екомаршрут на околицях Вінниці. Він має розкрити для вінничан і туристів, наскільки багатою є історія Сабарівського лісу і колишнього села Сабарів на протилежному березі, природа, геологія… Звичайно, не без згадок імені самого Коцюбинського, який за переказами любив відпочивати й писати поблизу скель, на які свого часу вказав його брат Хома. І попри те, що документальних підтверджень немає, саме ця історія від брата дала натхнення вінничанам починаючи з двадцятих років минулого століття приходити на це місце зі згадкою про Коцюбинського. А ми цю стежку, яка веде від колишнього санаторію Коцюбинського до каменю ознакували саме як “Стежку Коцюбинського”», – розповів директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.

Маршрут пролягає схилами Сабарівського лісу і веде то вглиб, то в долину до річки Південний Буг. По усій довжині «Стежка Коцюбинського» наразі промаркована шістьма табличками з короткою інформацією про Сабарівський ліс і Сабарівське городище, рослинність, рельєф, історію, геологію та гідрологію Сабарова, а також про Скелю Коцюбинського з відомим каменем. Кожна з них містить ще QR-код, за яким можна знайти онлайн-мапу маршруту (щоб точно не заблукати) і ознайомитися з більш розширеною інформацію, мапами та ілюстраціями.

«На табличках дуже цінними є цитати з творів Михайла Коцюбинського, які ми разом з музеєм нашого класика підібрали з прив'язкою до тієї чи іншої локації. Це фрагменти як з відомих всім “Intermezzo” і казки “Хо”, так і з ранньої повісті “На віру”, новели “На камені” і з оповідання “Дядько та тітка”, яке хоч і не про Сабарів, але про цю філософію покидання гамірного міста і перебування на лоні природи. Бо саме з цією метою ми ознакували стежку – щоб люди, які хочуть відійти від метушні й поринути в красу природи, в її глибину і те натхнення, яке тут шукав свого часу Коцюбинський, теж могли долучитись до цієї магії», – каже Олександр Вешелені.

Офіційне відкриття «Стежки Коцюбинського» і перша екскурсія відбулася 19 вересня. Її провів завідувач кафедри географії Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського Володимир Канський, який допомагав розробляти маршрут. Надалі подібні прогулянки з екскурсійним супроводом можна буде замовляти через Офіс туризму Вінниці. Але «Стежкою Коцюбинського» можуть йти самостійно всі охочі в будь-який зручний для себе час. Також проводити екскурсійні прогулянки цим маршрутом закликають вчителів та викладачів (особливо географії, біології та історії).

«Сабарівський ліс – це дуже цінний ресурс для нашого міста і для розвитку екологічного туризму з увагою до природи. І ми готові допомагати, підказувати і давати більше інформації, щоб подібні екскурсії стали традиційними. Як, зрештою, в цьому лісі традиційними є різні вилазки, змагання, скаутські табори», – додав Володимир Канський.

Більше про цей маршрут – за посиланням:



Переглядів: 100
Поширень: 0