З настанням грибного сезону у Вінницькій області почастішали випадки отруєння грибами. Лише протягом одного дня, 7 жовтня , було зареєстровано 4 випадки, у яких постраждали 9 людей. Загалом з початку року зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими. Станом на сьогодні досі на стаціонарному лікуванні перебувають 11 осіб.
Про це повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння – 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та посмажені дикорослі гриби («рядовки» та маслюки), які для них назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях.
У всіх постраждалих були такі симптоми як слабкість, біль у животі, нудота, блювота та діарея. Деякі скаржилися на галюцинації.
«Причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, нерідко навіть досвідчені грибники не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних», – кажуть фахівці.
Як уникнути отруєння грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Неухильно дотримуйтесь технології приготування та зберігання грибів.