У центрі реабілітації «Гармонія» розпочались заняття з сенсорної інтеграції для дітей

У Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк з'явився новий напрям реабілітаційних послуг – сенсорна інтеграція. Ці заняття, нещодавно запроваджені у закладі, допомагають дітям через різноманітні вправи та техніки розвивати органи чуття: нюх, слух, зір, смак, тактильні відчуття, вестибулярний апарат, а також покращувати моторику та координацію.

Про це інформує Вінницька міська рада.

Заняття з сенсорної інтеграції у центрі реабілітації «Гармонія» проводить Тетяна Тетер – вихователька по роботі з дітьми з інвалідністю, яка пройшла відповідне навчання з сенсорної інтеграції та отримала диплом.

«Заняття направлене на сенсорний розвиток дитини, на її відчуття. Наприклад, є дітки, в яких є брак таких сенсорних відчуттів, вони не можуть сказати, що і де в них болить. Заняття допомагають відчути і сприйняти своє тіло, розвинути усвідомлення себе у просторі. Малеча починає розуміти, що очі бачать, вуха чують, а руки сприймають дотик, і може пояснити свої відчуття. Все це об'єднується в єдину картину сприйняття свого тіла у цьому світі», – пояснює Тетяна Тетер.

Для цього на заняттях з сенсорної інтеграції використовують різні допоміжні інструменти: балансувальну подушку, балансир, а також різні крупи, які розвивають тактильні відчуття та дрібну моторику. За словами Тетяни Тетер, особливо діти люблять гратися макаронами, бо вони об’ємні, мають різну форму і фактуру, гречкою, яка стимулює поколюючі відчуття в пальцях, мілке пшоно тощо. Також використовують іграшки-антистрес, липкі предмети та багато іншого.

«Коли діти граються з цими інструментами, торкаються їх, то в них виникають різні відчуття. І ми разом пояснюємо їх, даємо назви, шукаємо асоціації», – зазначає Тетяна Тетер.

Одне заняття з сенсорної інтеграції триває 40 хвилин. Вони корисні для дітей від трьох років та навіть для підлітків. Проводять їх індивідуально для клієнтів центру реабілітації.

Для кожного маленького клієнта складають особистий розклад занять: комусь потрібно зустрічатися з педагогом тричі на тиждень, комусь достатньо одного.

Така діяльність корисна, зокрема, для дітей, які мають затримки в мовленні, порушення координації, руху, надто високим або низьким рівнем активності, надмірною або недостатньою чутливістю до тактильних, зорових, слухових сигналів, з розладами аутичного спектра, тим, хто уникає доторків до певних фактур (пісок, пластилін, рідини), дітям, які погано почувають себе на гойдалках і каруселях або занадто захоплюються цими іграми.

«Заняття з сенсорної інтеграції корисно для когнітивного розвитку усіх дітей, незалежно від того, чи є в них певний діагноз, чи ні. Це в будь-якому випадку сприяє загальному розвитку», – підсумовує Тетяна.

Щоб стати клієнтом центру реабілітації «Гармонія», звертайтеся за адресою: вул. В. Винниченка, 5 або за номером телефону: (0432) 507-504.



Переглядів: 253
Поширень: 0