На Вінниччині за два тижні лікарі зареєстрували 26 випадків отруєння грибами, в яких постраждала 41 людина.
Для порівняння, за минулорічний сезон було зареєстровано лише 8 випадків таких отруєнь.
Про це розповіли у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
«Загалом за два тижні жовтня в Україні грибами отруїлись 55 людей, з них 41 людина на Вінниччині. У нашій області серед постраждалих від отруєння грибами, п’ятеро дітей, віком від 4 до 17 років. Сумне лідерство за кількістю отруєнь утримує Могилів-Подільський район в якому постраждали 23 людини, серед яких двоє – діти», - йдеться у повідомленні.
Як уникнути отруєння грибами
- Не споживайте дикорослі гриби. Замініть їх штучно вирощеними;
- Не купуйте гриби на стихійних ринках;
- Уважно оглядайте гриби. Якщо маєте найменші сумніви - не їжте їх!
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби;
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій;
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
- Ніколи не куштуйте сирі гриби;
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби;
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику не більше доби;
Симптоми отруєння грибами
Ознаки можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
«Якщо після споживання грибів з’явились ознаки отруєння, негайно викликайте «швидку». Не викидайте залишки грибів, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити різновид отрути та скоригувати лікування», - наголошують фахівці.