Український захисник Роман Кашпур з Вінниччини на протезі здолав Чиказький марафон

Роман Кашпур, молодший лейтенант з 808 окремої бригади підтримки ЗСУ, яка базується на Одещині, завершив свій п’ятий з шести великих світових марафонів.

Захисник подолав марафонську дистанцію в 42 кілометри за 5 годин 7 хвилин. Це неймовірний результат, адже лише за два тижні до того він пробіг Берлінський марафон.

Про це інформує Світовий конгрес українців.

Окрім Романа, майже 200 спортсменів українського походження долучилися до Чиказького марафону.

Роман розповів, що бере участь у всіх шести великих марафонах – останнім залишився Бостонський, найстаріший у США марафон:

«Це про боротьбу з собою. Поки побратими на фронті віддають життя та здоров'я — я не буду зупинятися», – каже ветеран.

Кашпур вже пробіг марафони в Лондоні, Берліні, Нью-Йорку, Токіо та Вашингтоні. Він носить браслет участі на руці з того марафону, де показав найшвидший час – трохи менш як чотири години у Берліні два тижні тому.

Ось чому я не буду бігти дуже швидко тут, в Чикаго, адже потім мені знадобиться три години, щоб просто встати з ліжка, – сказав він. 

Військовий хоче стати першим українським марафонцем, який завершить усі шість великих забігів із протезом.

Роман Кашпур пішов на війну добровольцем у 19 років. Він у 2019 році, коли наступив на міну поблизу Оленівки, що на Донеччині, розміновуючи територію. Спочатку військовий служив у Правому секторі, а після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року – в елітному підрозділі розвідки Міністерства оборони «Кракен», перш ніж перейти до 808 інженерної бригади. Після протезування він переміг на «Іграх Героїв» та встановив рекорд України, протягнувши 16-тонний літак Ан-26 на 6 метрів 40 сантиметрів за 44 секунди.



Переглядів: 149
Поширень: 0