Чому 49 прокурорів Хмельниччини оформили інвалідність: справа, яка тягне за собою корупційний ланцюг

У зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури генеральний прокурор підписав наказ про проведення службового розслідування.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

«Службове розслідування охоплюватиме перевірку не лише інформації, яка стосується вищезгаданої обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури», — йдеться у повідомленні.

Передісторія. Хабарники мати та син Тетяна і Олександр Крупа

Все почалося із затримання 5 жовтня Тетяни Крупи – депутата партії Слуга народу, головної лікарки Хмельницької медико-соціальної експертизи, яка за хабарі масово оформляла свідоцтва про інвалідність, та її сина Олександра Крупи, начальника Пенсійного фонду Хмельниччини, які зберігали вдома у готівці та за кордоном у Австрії, Польщі, Туреччині та Іспанії понад 10 мільйонів доларів, та володіють трьома десятками будинків в Україні та Європі.

 Начальник Пенсійного фонду Хмельниччини Олексаднр Крупа ніжиться в грошах перед ДБР

Журналісти Цензор.НЕТ провели розслідування та вияснили, що правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну систему, яку створила Слуга народу Крупа, тому що були співучасниками корупційних схем.

Даний матеріал опублікував редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов 16 жовтня.

Виявити зв'язки Крупи дозволило вивчення декларацій хмельницьких правоохоронців, які самі все задокументували.

Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи - згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Т.Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О.Крупи.

Список прокурорів-інвалідів з Хмельницької прокуратури складається із 49 (!) посадовців і не є остаточним.

З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів пенсію у Крупи не оформив тільки один прокурор – Олександр Гончар, керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури.

Подружжя обласного прокурора Олійника отримало 2,5 мільйона гривень з грошей пенсіонерів. Першим пенсію о 2017-му у віці 37 років оформив Олексій Олійник, тоді він отримав вперше 34397 гривень пенсії.

У 2023-му Олексій Олійник і його дружина Ірина Олійник отримали кожен вже по 251 260 гривень.

Очевидно, що чим вище посада на Хмельниччині, тим більше зростає ступінь інвалідності та тим більше грошей платив знайомим керівникам із кишені пенсіонерів голова Пенсійного фонду Крупа.

Навіщо прокурорам інвалідність?

Тут не в грошах річ – кожен прокурор області має десятки гектарів землі, квартири, будинки, машини, вони і так не бідні люди. Але згідно з законодавством про працю інваліди мають перевагу під час працевлаштування і переміщення з посади на посаду, їх значно складніше звільнити. Наявність дружини інваліда – додаткова пдістава, щоб не допустити переведення прокурора зі «своєї» області, де у нього усі знайомі, майно, потоки налагоджені, в якусь іншу, область, не таку зручну. Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були приємним бонусом.

Масштаби видачі інвалідних свідоцтв та пенсій у прокуратурі важко підрахувати, оскільки близькі родичі прокурорів, які не служили в прокуратурі, також оформлені як люди з інвалідністю.

Так, згідно з декларацією керівника Волочиської окружної прокуратури Сергія Стецюка за 2023 рік, він отримав пенсію у розмірі 251 160 гривень. А його дружина Олена Стецюк – 32 200 гривень.

Згідно з декларацією керівника окружної прокуратури міста Хмельницького Івана Комара за 2023 рік, він отримав пенсію у розмірі 251 160 гривень, а його дружина Ірина Комар – 32 925 гривень.

Згідно з рішенням МСЕК, в Хмельницькій області майже не залишилось здорових прокурорів. Якщо порахувати за деклараціями загальну суму пенсій, які отримали тільки встановлені нами 50 прокурорів-інвалідів від платників податків, це становить як мінімум 54,1 млн гривень – деякі оформлювали пенсії з 2016 року, деякі останнім часом.

«Фактично ми бачимо тісне переплетіння інтересів місцевих чиновників, які діють як одна єдина злочинна організація, підтримують та прикривають одне одного, володіють десятками та сотнями гектарів землі, купують собі будь-які необхідні рішення, відкрито вимагають хабарі та сприяють ухилянню від мобілізації. Тетяна Крупа діяла при чотирьох президентах, невдало балотувалась від Блоку Порошенка у 2015-му, але у 2020-му отримала місце депутата Слуги народу, стала депутатом обласної ради, після чого у 2020-му отримала посаду голови Пенсійного фонду для свого сина Олександра. Усі ці посади були, як ми розуміємо, отримані не випадково, посади отримали ті, хто найкраще "заносить" готівку з хабарів в усі потрібні кабінети», – пише Юрій Бутусов.



Переглядів: 130
Поширень: 0