Ховали червоноармійців і чекістів: дослідники розповіли правду про поховання у центрі Вінниці

Напередодні, 16 жовтня у Вінниці презентували звіт пошуково-ексгумаційних досліджень поховань на Європейській площі, які провели у межах декомунізації та деколонізації.

Процес звільнення центру міста від маркерів тоталітарного режиму розпочався навесні 2022 року, коли демонтували пам'ятник, що зображував трьох символічних солдатів. А роком пізніше  тут було виявлено останки 106 людей. Прах учасників Другої світової війни згодом перепоховали на оновленому Меморіалі борців із нацизмом на вул. Київській, куди перемістили й таблиці з іменами полеглих. Інші останки знайшли спочинок на міському кладовищі поруч.

Наразі учасники детально розповіли про перебіг та результати ексгумацій, акцентували, зокрема й на причинах появи поховань на площі Європейській. А ще показали віднайдені артефакти, які відтепер зберігатимуться у фондах Музею Вінниці.

Результати дослідження знайшли відображення у довіднику «Меморіал Слави: простір (не)пам’яті», який цього дня представили на широкий загал.

До початку досліджень фахівці ґрунтовно опрацьовували архівні матеріали. Роботу ускладнило те, що інформація з радянських реєстрів здебільшого виявилася неправдивою, тож встановити причину, рік смерті та кількість людей, похованих на території центральної площі, вдалося лише в результаті розкопок.

За інформацією істориків Музею Вінниці, яку і підтвердили дослідження, традицію поховань на площі Європейській започаткували ще у 1920 році, нівелюючи її первісне призначення як «Міського саду». Тут ховали червоноармійців, членів загонів продовольчої розкладки, чекістів і тільки згодом учасників Другої світової війни.

«Ми говоримо про подієвий блок, який стався 100 та 70 років тому і зав’язується у «гордіїв вузол» важливого місця пам’яті, яке усі пов’язували виключно з Другою світовою війною, – каже директор Музею Вінниці Олександр Федоришен. – А насправді ті 106 останків, які були ексгумовані та перепоховані, свідчать про протилежне. Понад 70 % із них не мали стосунку до Другої світової війни, але мали відношення до подій Української революції – щоправда, зі зворотної її сторони, бо це були або вояки робітничо-селянської червоної армії, або члени так званих продзагонів, які забирали харчі у місцевих селян. І лише трохи більш як 25% мають стосунок до Другої світової. На жаль, ці поховання були частково хаотичними. Тож ми навряд дізнаємося імена 21-го червоноармійця, чиї останки нам вдалося несподівано виявити у санітарному похованні. Водночас на місці, де за архівними відомостями у братській могилі мали покоїтись 73 борці із нацизмом, не було знайдено жодних решток».

Виявлені останки всіх учасників Другої світової війни були з почестями поховані на території оновленого Меморіалу борців із нацизмом на вулиці Київській.

Кульмінацією представлення результатів реалізації проєкту цього дня стала передача до фондів Музею Вінниці 72 зібраних артефактів. Вони ляжуть в основу нових досліджень та майбутніх тематичних виставок. З науковою версією пошуково-ексгумаційних досліджень на площі Європейській можна ознайомитись у довіднику «Меморіал слави: простір (не)пам’яті» на фейсбук-сторінці закладу за посиланням.

Джерело: ВМР



Переглядів: 126
Поширень: 0