Догляд за кімнатними рослинами в холодну пору року: прості правила

З приходом холодів домашні рослини потребують особливого догляду. Короткий світловий день, сухість повітря та коливання температур можуть негативно вплинути на їхній ріст. Тому важливо знати правила та особливості догляду.

Як правильно доглядати за рослинами взимку повідомили у ТСН.

Пересадження

Взимку пересаджувати рослини не рекомендується, оскільки вони перебувають у стані спокою і можуть по-різному реагувати на такі зміни. Однак пересадка, яка є необхідною через хворобу рослини (наприклад, при загниванні коріння від надмірного поливу), може бути виконана в будь-який сезон.

Полив квітів взимку

Взимку більшість кімнатних рослин перебуває в стані спокою, тому їм потрібно менше води. Водночас, оскільки обмінні процеси сповільнюються, рослина стає "сонною". Тому важливо регулярно розпушувати ґрунт, щоб забезпечити доступ кисню до коренів. В іншому випадку рослина може загинути.

Деякі кімнатні рослини, такі як кактуси і сукуленти, взагалі не потребують поливу взимку і можуть обходитися без води тривалий час. Поливати їх рекомендується лише раз на тиждень.

Температура

Кімнатні рослини можна поділити на чотири групи залежно від умов утримання:

  1. Теплолюбні: орхідеї, калатеї, ароїдні, кавове дерево та інші.
  2. Холодолюбні: герань, цикламен, фуксія, гортензії та інші.
  3. Для помірних температур: шлюмбергери, аспарагуси та інші.
  4. Витривалі: фікуси, драцену, плющ, алоказію та інші.

Освітлення

Якщо взимку рослина не росте і не розвивається, її не слід підживлювати. Проте такі рослини, як фікуси, пальми та гібіскуси, можуть рости і цвісти в цей час. Їх потрібно підживлювати, але не частіше ніж раз на місяць.

Короткий світловий день взимку негативно впливає на розвиток квітів, тому їх краще ставити ближче до вікна, де більше світла.

Гігієнічні процедури

Регулярні гігієнічні процедури позитивно позначаються на здоров'ї рослин. Невеликі рослини можна мити під душем, якщо горщик буде ретельно закритий плівкою. Під час цього їх потрібно берегти від протягів та різких температурних перепадів.



Переглядів: 77
Поширень: 0