Як перевірити свіжі яйця чи ні: прості поради

Свіжі курячі яйця – це корисний і поживний продукт, але лише за умови, що вони хорошої якості. Якщо яйця прострочені, їх вживання може призвести до серйозного отруєння.

Дієві та прості поради перевірки яєць на свіжість повідомили в ТСН.

Як вдома перевірити яйце на свіжість

Найпростіший спосіб перевірити свіжість яйця вдома – занурити його у холодну воду. Для цього налийте воду в глибоку ємність і опустіть яйце:

  • Якщо воно лежить на дні горизонтально, яйце свіже.
  • Якщо тупий кінець яйця трохи піднявся, воно вже не першої свіжості, але ще придатне для приготування гарячих страв.
  • Якщо яйце спливло, його вживати не можна.

Також можна розбити яйце та оцінити стан жовтка і білка. Якщо жовток опуклий, а білок щільний і в'язкий, яйце свіже. Плоский жовток і рідкий білок свідчать про те, що яйце зберігається довго.

Як обрати свіже яйце в магазині

У магазині зверніть увагу на зовнішній вигляд шкаралупи – вона повинна бути матовою. Якщо шкаралупа гладка, краще відмовитися від покупки.

Чим довше зберігаються яйця, тим більша повітряна кишеня всередині. Піднесіть яйце до яскравого світла та перевірте цю кишеню – якщо вона велика, а білок затемнений, яйця довго лежать на полиці.

Також можна злегка потрясти яйце – якщо чутно хлюпання, воно вже зіпсоване. І, звісно, варто обов'язково перевірити термін придатності на пакуванні. За умов дотримання правил зберігання продукт має залишатися свіжим.



Переглядів: 194
Поширень: 0