Працював над «вишиванкою» майже 10 років: на Вінниччині селекціонер вивів новий сорт кукурудзи

Щоб отримати патріотичне забарвлення качана, чоловік працював над вдосконаленням сорту майже 10 років. Про це повідомляє Суспільне, пише Це Вінниця, друже.

Михайло розповів, що створював сорт разом зі штучним інтелектом. Кукурудза синьо-жовта, солодка і стійка до засухи. Селекціонер мріє, аби вінницьку «Вишиванку» після війни куштували в усьому світі.

«Качан великий доволі. Птахи її люблять і тому клюють. Ось такі качани. Маємо фіолетові, сині, бордові, жовті й білі зерна».

Аби отримати таке забарвлення качана, селекціонер Михайло Нагорняк працював майже 10 років. Вчився, досліджував різні сорти кукурудзи, створив власний банк насіння й багато експериментував.

«Ми працювали з синіми, червоними кольорами й вирішили створити патріотичний сорт у 2022 році, коли почалося повномасштабне вторгнення. Я посіяв у полі із соняшником 40 ділянок. І з 40 одна лише підійшла. Щось на етапі цвітіння відсівалося, на етапі прибирання. “Український біколор” створили. У нас вийшло. У 2024, спілкуючись зі штучним інтелектом, забиваю в чат: “Як створити патріотичну кукурудзу українську”. Виникла ідея сорту “Вишиванка”. Разом зі штучним інтелектом ми цю комбінацію напрацювали”, — розповів чоловік».

Вирощуванням цукрової кукурудзи Михайло Нагорняк займається 20 років. Вісім сортів, які сам вивів, запатентував: це «Джульєтта», «Білий кролик», «Джамала», «Український біколор».

«Коли я почав цю роботу, всі мені казали: “З кукурудзи почав, це найпростіше (чоловіча і жіноча квітка окремо, наклав ізолятор, що захотів — з тим хрестив, найпростіша модель”. А я захотів синьо-жовту. А вони: “О, ні, це складно”».

Михайло ставив за мету, аби “Вишиванка” була і впізнаваною, і смачною. Куштувати можна її сирою. На смак схожа на поєднання яблука, ананаса та ягід.

«20 років тому цукрову кукурудзу мало хто знав. Люди варили зернову звичайну по дві години. Всі мені казали: “Нащо воно тобі? Воно нікому не потрібно”. Кажу: “Можна їсти сирою”. Кажуть: “Ти що, серйозно?”. “Та ні”. “Шлунок болітиме”. Вчимо українців: є суперсолодка, це наша українська».

Загалом у власності Михайла 20 гектарів кукурудзи. Щороку збирає до 30 тонн врожаю. Встигнути потрібно до перших приморозків у жовтні. Далі — заготівля насіння.



Переглядів: 235
Поширень: 0