Ветерани з Вінниччини озвучують збірку українських народних казок для дітей: де послухати

У місті Бар, що на Вінниччині, українські ветерани записують збірку аудіоказок під назвою «На вушко». Цей проєкт передбачає озвучення 15 українських народних казок. Участь у ньому беруть вісім ветеранів, для яких цей процес стає частиною творчої реабілітації. Казки можна буде прослухати безкоштовно на онлайн-платформах.

Про це пише Суспільне.

Збірка казок є грантовим проєктом від Барського міського художнього аматорського театру.

Однією з казок, яка буде додана до збірки – «Заяче сало». Її озвучує ветеран російсько-української війни Віктор Кімаківський. Для нього це завдання виявилося нелегким – відтворити характери і настрої героїв різними голосами, підсилюючи текст емоціями, було справжнім викликом.

«Я можу прочитати так, як від мене вимагається. Якби не зміг, мене б просто попросили за двері», – поділився Віктор.

За словами режисерки Ірини Дєдової, спочатку військові часто сумніваються у своїх силах. Проте, коли вони чують свій голос у записі, їхня впевненість зростає. Цей процес стає для них своєрідною реабілітацією та зануренням у чарівний світ казок.

Олександр Дєдов, звукорежисер та учасник ЗСУ, працює з ветеранами над записом казок та створює музичний супровід, який повністю є його авторським продуктом. Він зазначає, що часто доводиться переконувати військових, що не обов’язково все вдається з першого дубля, і що вони можуть записуватися частинами задля кращого результату.

«Всі вони кажуть: "Ой, я не знаю… Ти мені включиш — я послухаю. Якщо якась єрунда, знайди іншого". Але слухають і такі: "Ого, я ще щось можу!"», – розповів Олександр Дєдов.

Віктор Кімаківський, який вже тричі служив в армії, зізнався, що через службу майже не бачив своїх п'ятьох дітей. Для нього участь у цьому проєкті – це можливість, хоч і частково, компенсувати той час, коли він не був поряд зі своєю родиною.

«Хай хоча б онуки слухатимуть казки голосом дідуся», – зазначив Віктор.

У проєкті беруть участь сім ветеранів і одна ветеранка. Наразі вже озвучено 13 казок із 15 запланованих. Завершена збірка буде доступна для безкоштовного прослуховування на Facebook-сторінці Барського МХАТу, YouTube, а також на музичних платформах Spotify та Apple Music.



Переглядів: 107
Поширень: 0