Як погода впливає на електросистему України: в Укренерго пояснили

В умовах енергетичної кризи, викликаної російськими обстрілами, Україні важливо оптимізувати використання електроенергії, зокрема, підвищити частку сонячних електростанцій (СЕС) у загальному енергобалансі. За останні роки, завдяки збільшенню потужностей сонячних панелей і зниженню часток інших видів генерації, роль СЕС значно зросла.

Про це повідомили в Укренерго.

Багато домогосподарств та підприємств, реагуючи на енергетичний терор, встановили у себе власні сонячні панелі. Це призвело до зниження споживання електроенергії в ясні дні, оскільки власники «дахових СЕС» забезпечують свої потреби самостійно. Проте, погодні умови все ще суттєво впливають на генерацію.

Ось кілька ключових факторів:

  • Температура: високі температури можуть знижувати ефективність сонячних панелей. У спекотні дні, навіть за ясної погоди, втрати генерації можуть сягати до 5%.
  • Хмарність: похмурі дні значно зменшують кількість сонячних променів, що досягають панелей. Це може призвести до багаторазового зниження ефективності генерації в порівнянні з ясними днями. Також, через різну тривалість світлового дня, продуктивність СЕС у зимовий період може бути в рази нижчою, ніж влітку.

Сьогодні українська енергосистема все ще відновлюється після масованих атак. Ремонтні роботи тривають на пошкоджених теплових і гідроелектростанціях, а з наближенням холодів прогнозується зростання споживання електроенергії. У цьому контексті важливо дотримуватись рекомендацій щодо використання потужних електроприладів у період найбільш ефективної роботи СЕС — з 10:00 до 16:00.

Цей підхід допоможе зменшити навантаження на енергосистему і забезпечити більш стабільну генерацію електроенергії в Україні.



Переглядів: 130
Поширень: 0